به گزارش خبرنگار مهر، پنجشنبه جواد وعیدی معاون امنیت بین الملل دبیرشورای عالی امنیت ملی و اولی هاینونن معاون مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی بعد از 10 ساعت مذاکره، با شرکت در یک کنفرانس خبری مشترک، دستاوردهای این مذاکرات را تشریح کردند.
بخشی از مدالیته حل ابهامات باقیمانده آژانس تعیین شد
سرپرست هیات مذاکراتی ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرد که مذاکرات تهران ، به نوعی توافق راجع به دستیابی به مدالیته، برای حل مسائل باقی مانده بین ایران و آژانس منجر شده است.
به گزارش مهر "جواد وعیدی" معاون امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی در این کنفرانس خبری، با "اولی هاینونن" معاون مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی، اظهار داشت: دستور کار 3 دور مذاکره ما که از دیروز آغاز شد گفتگو پیرامون مدالیته مسائل باقی مانده با آژانس بود و ما در جریان کارمان توانستیم به پیشرفت های سازنده خوبی نائل شویم.
وعیدی ادامه داد : در جریان این گفتگو ها مسائل را به دو قسمت مسائل حال ومسائل گذشته تقسیم کردیم و در رابطه با هر دو بخش پیشرفت های خوبی داشتیم.
معاون دبیر شوراعالی امنیت ملی خاطرنشان کرد: به طور مشخص در مواردی توافق کردیم و الان می توانم اعلام کنم که نتیجه کار هیئت ما و آژانس به نوعی توافق راجع به دستیابی به مدالیتی برای حل مسائل باقی مانده بین ایران و آژانس منجر شده است.
وی درپاسخ به سئوالی درخصوص ارتباط مذاکرات ایران و آژانس با مذاکرات دکترلاریجانی و خاویرسولانا تاکید کرد: مذاکرات ما و آقای هاینونن در واقع مذاکرات ایران و آژانس است که این مذاکرات مسیر خود را دارد و مسیر مذاکرات آقای لاریجانی و سولانا مسیری جدا است .
وی تصریح کرد: بنا بر آنچه گفته شد ما در مذ اکراتمان با آژانس راجع به مذاکره با سولانا صحبتی نکردیم، البته این مذاکرات ادامه دارد چرا که نتایج بخش اول کار ما خیلی خوب بوده و طبیعی است که راجع به بخش بعدی مدالیتی کارمان نیزمذاکراتی را انجام خواهیم داد.
مذاکره کننده ارشد تیم هسته ای کشورمان در پاسخ به سئوال خبرنگاری که مذاکرات را مذاکراتی مقدماتی خواند تاکید کرد: این مذاکرات بیش از یک مقدمه بود.
وی افزود: مذاکرات ایران و آژانس در چارچوب توافق کلی که بین آقایان لاریجانی و البرادعی در خصوص همکاری ایران و آژانس و آغاز مذاکرات دو طرف برای دستیابی به توافقی پیرامون مدالیتی جهت حل مسائل باقی مانده بود انجام شد و باید بگویم که در این دور از مذاکرات ما از مقدمه عبور کردیم.
وعیدی ادامه داد: دراین دوراز مذاکرات راجع به مسائل حال و گذشته و در مواردی دقیقا روی مدالیته نحوه کار با آژانس به توافق رسیدیم .
این عضو مذاکرات هسته ای کشورمان همچنین اظهار داشت: آغاز مذاکرات ایران و آژانس برای کار بر مدالیته مذکور ظرف 60 روز یک مبنا دارد و آن ابتکاری است که دکتر لاریجانی در جریان مذاکرات خود با خاویرسولانا در مادرید مطرح کرد.
وعیدی درپاسخ به این سئوال که آیا کاهش سرعت فعالیت های هسته ای کشورمان درتاسیسات هسته ای نطنز را می توان ابزاری برای حصول توافق سیاسی بین ایران و آژانس تلقی کرد تصریح کرد: بعد از ملاقات دکتر لاریجانی با خاویرسولانا در مادرید و سپس مذاکرات لیسبون و پس از آن در مذاکرات بعدی دکتر لاریجانی این ایده پیگیری شد و سپس به مبنایی برای آغاز مذاکرات ایران و آژانس ظرف 60 روز جهت دستیابی به مدالیته تبدیل گشت و لذا مبنای دیگری برای آغاز این مذاکرات وجود ندارد.
"اولی هاینونن" ، "ویلموس چروونی" مسئول سیاست گذاری و روابط خارجی آژانس "هرمن ناکارت" مسئول بخش منطقه ای پادمان "راتن باخ" مشاور عالی حقوقی و "هوسویا" مسئول بازرسی در بخش مربوط به ایران اعضای هیات اعزامی آژانس به تهران هستند که با "جواد وعیدی" ، "محمد سعیدی" معاون حقوق بین الملل سازمان انرژی اتمی و "علی اصغر سلطانیه" نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و چند تن از مقامات وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی به گفتگو پرداختند .
مذاکرات ایران و آژانس به تفاهماتی مناسب بین دو طرف منجر شد
سرپرست هیئت اعزامی آژانس به تهران مذاکرات خود با مسئولان ایرانی را فشرده و بسیار خوب توصیف کرد و از تفاهمات مناسب بین دو طرف و ادامه بخش های بعدی مذاکرات در هفته های آینده خبر داد .
به گزارش مهر،"اولی هاینونن" معاون محمد البرادعی ، مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی در این کنفرانس خبری مشترک ضمن تایید سخنان معاون امنیت بین الملل شورای عالی امنیت ملی کشورمان اظهار داشت: همانطور که آقای وعیدی اعلام کردند همکاری فشرده و بسیار خوبی در یک جو مناسب بین ایران و آژانس انجام شد که به تفاهمات مناسبی بین دو طرف منجر گشت.
وی با بیان اینکه امور مربوط به چهار - پنج مرحله ای که باید طبق تفاهمات پیشین بین ایران و آژانس جهت مذاکرات آتی بررسی و شناسایی می شد در این مذاکرات انجام شده است افزود: قرار است بر باقی مسائل طی چند هفته آینده کار کنیم.
معاون البرادعی در بخش دیگری از سخنان خود در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه احتمال بازگشت پرونده هسته ای کشورمان به آژانس بین المللی انرژی اتمی در صورت مشاهده پیشرفت ملموس در مذاکرات ایران و آژانس تا چه حد محتمل است گفت: شورای امنیت سازمان ملل متحد دارای مقررات خاص خود است و این موضوع که پرونده هسته ای ایران به آژانس باز گردد یا خیر ، به خود آنها مربوط است و دبیرخانه آژانس در این خصوص دخالتی ندارد.
هاینونن در پاسخ به سئوالی دیگر مبنی بر اینکه در صورتی که مذاکرات ایران و آژانس برای تکمیل مدالیتی مسائل باقی مانده بین دو طرف به زمانی بیش از 60 روز احتیاج داشته باشد، آیا آژانس درخواست تعویق مجدد بررسی پرونده ایران در شورای امنیت را مطرح خواهد کرد؟ گفت: 60 روز مورد اشاره عملا آغاز شده و کار ما با ایران در حال انجام است؛ اجازه دهید تا پیشرفتی در این امور داشته باشیم و پس از آن راجع به این مسئله صحبت کنیم.
وی در پاسخ به سئوالی دیگری با بیان این مطلب که ابهامات مطرح شده از جانب برخی رسانه ها یا دولت های غربی ارتباطی با مسئولیت نهاد متبوعش ندارد تصریح کرد: آژانس یک نهاد فنی است و ما یافته هایمان را با مواضع دولت ها مقایسه کرده و سپس ارزیابی می کنیم.
معاون البرادعی در پایان سخنان خود تاکید کرد: ابهامات ما درباره برخی فعالیت های ایران مربوط به زمانی است که آژانس در ایران حضور نداشته است ، اما اکنون با توجه به همکاری های خوب ایران امیدواریم تک تک مسائل باقی مانده بین دو طرف حل و فصل گردد.
هاینونن از پاسخ به سایر سوالات خبرنگاران خودداری کرد و خواستار پایان کنفرانس خبری شد .
علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اول تیرماه در مذاکراتی در وین بر سر امکان حل ابهامات باقی مانده میان ایران و آژانس در فرصتی دو ماهه به توافق رسیدند . این پیشنهاد که از سوی تهران به عنوان راهکار موضوع هسته ای ایران از سوی لاریجانی مطرح شده بود ، در سومین دور مذاکرات وی با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه 1+5 نیز مورد توافق طرفین قرار گرفت .
دور اول مذاکرات
در دور اول مذاکرات بین وعیدی و هاینونن که در عصر روز چهارشنبه پایان یافت ادامه گفتگوها برای تدوین مدالیته رفع ابهامات هسته ای به روز پنجشنبه موکول شده بود.
تا شامگاه روز چهارشنبه از این مذاکرات سه ساعته که در دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی برگزار شدهیچ خبری از نتیجه نشست منتشر نشد.
این مذاکرات در پی توافق گروه 1+5 با پیشنهاد ایران برای حل موضوع هسته ای مبنی بر پاسخ به ابهامات باقیمانده آژانس در فرصتی دو ماهه صورت گرفت.
در این مذاکرات "اولی هاینونن" معاون مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی ، "ویلموس چروونی" مسئول سیاست گذاری و روابط خارجی آژانس "هرمن ناکارت" مسئول بخش منطقه ای پادمان "راتن باخ" مشاور عالی حقوقی و "هوسویا" مسئول بازرسی در بخش مربوط به ایران بامداد چهارشنبه برای این مذارکرات وارد تهران شه بودند .
همچنین جواد وعیدی معاون امنیت بین الملل دبیر شورای عالی امنیت ملی ، محمد سعیدی معاون حقوق بین الملل سازمان انرژی اتمی و علی اصغر سلطانیه نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی و چند تن از مقامات وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی، طرف های مذاکره با مقامات آژانس در تهران بودند.
علی لاریجانی دبیر شورای عالی امنیت ملی و محمد البرادعی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی اول تیرماه در مذاکراتی در وین بر سر امکان حل ابهامات باقی مانده میان ایران و آژانس در فرصتی دو ماهه به توافق رسیدند . این پیشنهاد که از سوی تهران به عنوان راهکار موضوع هسته ای ایران از سوی لاریجانی مطرح شده بود ، در سومین دور مذاکرات وی با خاویر سولانا مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و نماینده گروه 1+5 نیز مورد توافق طرفین قرار گرفت.
احتمال سفر البرادعی به تهران
ساعاتی بعد از پایان این مذاکرات موفقیت آمیز، یک روزنامه عرب زبان چاپ لندن به نقل از منابعی در تهران گزارش داد که شاید "محمد البرادعی" مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز در سفری غیرمنظره به ایران بیاید.
منابع نزدیک به مذاکره کنندگان به روزنامه الحیات گفتند که فضای حاکم بر مذاکرات هیئت اعزامی آژانس بین المللی انرژی اتمی به تهران با مقام های ایرانی بسیار خوب بود.
این منابع گفتند که نشست های رسمی و حاشیه ای دوطرف 12 ساعت طول کشید و طی دو روز در سه جلسه برگزار و در جریان آن موضوعات باقی مانده بین دوطرف مطرح شد و از صراحت و شفافیت برخوردار بود.
به گفته این منابع، دوطرف به سازوکاری برای اجرای توافقات در طول 60 روز آینده دست یافتند.
این منابع همچنین به احتمال دیدار غیرمنتظره امروز محمد البرادعی رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی از تهران برای امضای چارچوب نهایی توافقات در صورت توافق درباره آن و مواجه نشدن آن با موانع در لحظه آخر، اشاره کردند.
این منابع همچنین گفتند که دوطرف توافق کردند ایران همه ابهامات درباره برنامه هسته ای خود را در 18 سال گذشته برطرف کند و تهران آمادگی خود را برای پاسخ به همه پرسش ها در این زمینه ابراز داشت.
تکذیب سفر البرادعی
ساعتی بعد از انتشار این خبر، سخنگوی آژانس بین المللی انرژی اتمی، احتمال سفر " محمد البرادعی" مدیرکل آژانس به ایران را در گفتگو با خبرگزاری مهر تکذیب کرد.
" ملیسا فلمینگ" که روز جمعه با مهر گفتگو می کرد، گزارش روزنامه عرب زبان الحیات چاپ لندن را مبنی بر سفر روز جمعه البرادعی به ایران را تکذیب کرد.
وی گفت: البرادعی به آسیا سفر کرده و هم اکنون در کره جنوبی به سر می برد.
نظر شما